Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan 16. Kolegij župana

Posted On Srijeda, 29 svibnja 2019 14:32

Izvješća o radu svih ustanova u zdravstvu te Županijske uprave za ceste Zadarske županije, Županijske lučke uprave Zadar i Javne ustanove Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije –AGRRA kao i Godišnje izvješće o izvršenju proračuna za 2018. Zadarske županije bile su neke od točaka dnevnog reda 16. sjednice Kolegija župana održane u srijedu, 29. svibnja 2019. godine.

Županijska uprava za ceste ostvarila je 6 milijuna kuna viška prihoda te će dio sredstava utrošiti na redovito održavanje cesta, a dio za građenje i rekonstrukciju cesta. Županijska lučka uprava ostvarila je prihod od 30 milijuna kuna, realizirala 11 projekata izgradnje i sanacije luka te godinu završila sa viškom prohoda. U izvještajnom razdoblju ŽLU je za projekte izgradnje i sanacije lučke podgradnje utrošila   16.366.587,09 kn . Prva je Županijska lučka uprava u Hrvatskoj koja je  iz EU fondova povukla sredstva za gradnju luka.

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije –AGRRA ukupno je na razne natječaje i operativne programe prijavila 51 projekt kako bi se ostvarilo 5 strateških ciljeva Programa ruralnog razvoja Zadarske županije i to Osposobljavanje lokalne zajednice za ruralni razvoj, Unapređenje konkurentnosti poljoprivrede, ribarstva i akvakulture, Lokalna infrastruktura u ruralnim područjima, Diversifikacija gospodarskih djelatnosti u ruralnom prostoru županije i Očuvanje i zaštita okoliša, krajobraza te prirodnog, tradicijskog i kulturnog nasljeđa. Od ukupno 51 prijavljena projekta 21 projekt je odobren za financiranje u 2018. godini, 7 ih nije prihvaćeno, a za ostale projekte rezultati se očekuju u 2019. godini.

Ravnatelj Agencije za  ruralni razvoj Zadarske županije, Vladimir Kovačević, kazao je na kolegiju župana kako će Agencija - realizacijom tih projekata - tek pokazati svoje najbolje lice, a trenutačno radi na privlačenju novca za projekte. Izgradnjom Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku, hladnjače zapremnine 4 tisuće tona i sustava navodnjavanja u zaleđu, Zadarska županija  svojim će stanovnicima omogućiti izvrsne preduvjete za uspješno bavljenje poljoprivredom.

Opća bolnica Zadar završila je 2018.  godinu pozitivnim poslovanjem od 966.862,00 kuna, no preneseni manjak  iz prethodnih godina koji prelazi  75 milijuna kuna rezultirao je sada nešto manjim minusom nego prethodnih godina. Završila je 2. faza preseljenja u novu zgradu Poliklinike, a do kraja godine očekuje se i 3. faza useljenja.

„U posljednje dvije godine uložili smo veliki trud kako bi se stanje u Općoj bolnici stabiliziralo, krenuli smo u izgradnju dnevnih bolnica, a završetkom useljenja u Polikliniku i useljenjem svih naših zdravstvenih ustanova dobit ćemo novu dimenziju na području zdravstva“, rekao je župan Božidar Longin na današnjem kolegiju.

U gubitku su i sa minusima u poslovanju Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na moru i Psihijatrijska bolnica Ugljan, obje zbog nerealnih limita kojima ne mogu pokrivati redovito poslovanje. Sve ostale ustanove u zdravstvu Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja Zadarske županije, Ljekarne Zadar i Dom za starije i nemoćne Zadar poslovale su pozitivno i ostvarile sve zacrtane ciljeve. U manjem minusu je Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije koji je nastao  neočekivanim troškovima prilikom preseljenja.

Medicinska škola Ante Kuzmanića, koja se sada nalazi u nekadašnjoj vojarni dr. Franje Tuđmana, u skoroj će budućnosti preseliti u nekadašnju  zgradu  Srednjoškolskog đačkog doma.

Ova je škola, kao novi regionalni kompetentnosti, u mogućnosti prijaviti projekt na program „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja", u čemu ona može iskoristiti najviše 23 milijuna kuna. Kako sadašnji prostor kojim raspolaže Medicinska škola Ante Kuzmanića  nije dostatan za realizaciju svih aktivnosti koje škola provodi, te se rad odvija u dvije smjene sa međusmjenom, namjera je rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg Srednjoškolskog đačkog doma u koju bi se u cijelosti izmjestila Medicinska škola. Prednost izmještanja je i to što bi se ista nalazila u neposrednoj blizini glavne nastavne baze Opće bolnice Zadar.

Na dnevnom redu bilo je i izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu, a kako je istaknula resorna pročelnica Bibijana Baričević poslovna godina je dobro odrađena i uspješno završena.  Prihodi i primici Zadarske županije ostvareni su u iznosu od 836.226.213,51 kuna, a  višak prihoda iznosi 31.675.493,60 kuna. Od toga Zadarska županija ima  8.190.469,76 kuna viška prihoda, a proračunski korisnici 23.485.023,84 kuna.

Župan je na današnjem kolegiju prihvatio Izvješće o realizaciji Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Zadarske županije za 2018. godinu. Planom su obuhvaćeni: predviđeni rashodi i financiranje temeljeni na Planu, sanacija pomorskog dobra, izrada prijedloga granice pomorskog dobra i njezina provedba, koncesioniranje pomorskog dobra te financiranje lučke infrastrukture.

 

Pročitano 1318 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA