Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Svečano obilježena 26. obljetnica VRO Maslenica

Posted On Ponedjeljak, 21 siječnja 2019 13:54

U Zadru je danas održana središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske i policije. Uspjeh hrvatskih postrojbi u VRO Maslenica omogućio je ponovno cestovno povezivanje sjeverne i južne Hrvatske te je pokazana spremnost hrvatskih snaga za oslobađanje okupiranog teritorija.

U spomen na te povijesne dane, na zadarskim je ulicama od jutarnjih sati svirala budnica, a izaslanstva su odala počast poginulim braniteljima i položila vijence ispod Središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH general-pukovnik u miru Ante Gotovina, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra unutarnjih poslova general-pukovnik u miru Mladen Markač i general zbora Mirko Šundov, načelnik GS OSRH.

Vijence su položili i predstavnici obitelji poginulih branitelja, hrvatskih braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a zajednički vijenac županija, gradova i općina položili su župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je braniteljima i suborcima na uspješno provedenoj operaciji i žrtvi koji su podnijeli za  Hrvatsku. Istaknuo je kako je VRO Maslenica bila ključna strateška prekretnica u Domovinskom ratu.

„Organizacijski je pokazala da smo dosegli razinu organiziranosti i opremljenosti koja nam je omogućila izvođenje složenih vojnih operacija. Strateški smo pokazali svijetu da sami možemo osloboditi okupirani teritorij i dali smo našem političkom vodstvu snažnu polugu za jačanje političkih pozicija. Operacijom Maslenica našim smo braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili vjeru u pobjednički karakter hrvatske vojske, pokazala je duh zajedništva, snage i spremnosti da se krene u završetak Domovinskog rata i konačno oslobađanje Hrvatske", kazao je Krstičević.

Vijence i svijeće izaslanstva su zatim položila kod Spomen-obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, a potom kod spomenika svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u uvali Jazine. Zbog lošeg vremena mimohod nije održan, a svečani program nastavljen je misom za Domovinu u crkvi svetog Šime koju je predvodio msgr. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

U sklopu obljetnice potom je u Kneževoj palači održana promocija knjige HMDCDR-a "Domovinski rat - pregled političke i diplomatske povijesti" koju je predstavio ravnatelj HMDCDR-a Ante Nazor. U poslijepodnevnim satima u dvorani Sveučilišta bit će promovirana još jedna  vrijedna knjiga "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine".

Pročitano 1435 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA