Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Program kreditiranja obiteljskog smještaja „Welcome“

Posted On Četvrtak, 19 srpnja 2018 13:30

 

PROGRAM KREDITIRANJA OBITELJSKOG SMJEŠTAJA „WELCOME“ NA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE

Zadarska županija, odnosno Upravni odjel za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU procese, u cilju unapređenja usluga i podizanja kvalitete smještaja u objektima u kojima se pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu na području Zadarske županije, provodi  Program kreditiranja obiteljskog smještaja „Welcome“.

Naime, projekt Označavanja kvalitete (Labelling) u obiteljskom smještaju pod komercijalnim imenom „WELCOME“ pokrenula je 2015. godine Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji sa sustavom lokalnih turističkih zajednica, a Turističko vijeće Turističke zajednice Zadarske županije, (na svojoj 8. sjednici od 30. listopada 2015. godine), donio je Pravilnik označavanja kvalitete (labelling) u obiteljskom smještaju.

Riječ je o skupini standarda i mjerila kojima se želi stvoriti nova osnova za povezivanje nositelja obiteljskog smještaja te nadopuna postojećeg sustava kategorizacije.

U sklopu Projekta povodi se više razina aktivnosti usmjerenih na sljedeće segmente: edukacija; standardizacija, marketinško oblikovanje, certificiranje te dodjela oznaka pripadajućih podbrendova: City/Rural/Family/Bike Magic kao i promidžba putem službenih internetskih stranica, turističkih sajmova ili prezentacija i tiskanih materijala.

Više o uvjetima i načinu provođenja samog „Welcome“ projekta, može se pronaći na mrežnoj stranici Turističke zajednice Zadarske županije:

http://www.zadar.hr/wp-content/uploads/2015/03/projekt-oznacavanja-kvalitete-u-obiteljskom-smjestaju.pdf;

te o pripadajućim podbrendovima koji predviđaju razmatranje specifičnih kandidatura kao dodatak osnovnoj „Welcome“ oznaci:

http://www.zadar.hr/wp-content/uploads/2016/03/welcome-podbrandovi_2017.pdf

Cilj županijskog Programa kreditiranja „Welcome“ je realizacija investicijskih projekata u turističkoj djelatnosti obiteljskog smještaja na području Zadarske županije sa svrhom: povećanja kategorizacija smještajnih kapaciteta, podizanja razine usluge, jačanja vidljivosti segmenta obiteljskog smještaja, poticanja specijalizacije prema različitim ciljnim skupinama, stvaranja značajne strateške prednosti te stvaranja preduvjeta za produženje sezone.

U provođenju ovog Programa kreditiranja, partneri su Zadarska županija kao provoditelj Programa, TZ Zadarske županije kao provoditelj označavanja kvalitete i poslovne banke kao davatelji kredita.

Korisnici kredita, po ovom Programu, mogu biti fizičke osobe – pružatelji ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu registrirani u Republici Hrvatskoj (u daljnjem tekstu: Iznajmljivači) sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti (Narodne novine broj 138/06, 152/08, 43/09, 88/10, 50/12, 80/13, 30/14, 89/14 i 152/14) i Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu (Narodne novine broj 88/07, 58/08, 45/09 i 78/14), koji posjeduju Rješenje Ureda državne uprave nadležnog za izdavanje Rješenja kojim se odobrava pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i da odobrena sredstva u 100%-tnom iznosu namjeravaju uložiti u vlastite smještajne kapacitete na području Zadarske županije.

Nadalje, korisnici kredita mogu biti isključivo iznajmljivači koji već imaju oznaku kvalitete „Welcome“ te žele poboljšati kvalitetu svog smještaja i iznajmljivači koji su temeljem raspisanog Javnog poziva za dodjelu oznake kvalitete podnijeli zahtjev za dodjelu oznake kvalitete „Welcome“, a koji trenutno ne ispunjavaju uvjete koji se odnose na uređenost okoliša, interijer, ili uvjete za podbrendove, a žele napraviti ulaganja i time ispuniti uvjete.

Prednost prilikom odobravanja kredita imaju Iznajmljivači koji već imaju oznaku kvalitete „Welcome“ i žele stvoriti uvjete za dobivanje pripadajućeg podbrenda „Welcome“:

  • „Rural“ – Označava boravak u obnovljenim tradicionalnim kamenim kućama za odmor u seoskom okruženju s dodatnim uslugama/vrijednošću;
  • „City“ – Označava boravak u smještajnim objektima u staroj gradskoj jezgri grada Zadra;
  • „Family“ - Odnosi se na smještaj u objektima orijentiranim na segment obitelji s djecom do 12 godina i
  • „Bike“ ­odnosi se na smještaj u objektima orijentiranim na segement gostiju s biciklom).

Sukladno navedenom, kreditna sredstva se odobravaju isključivo za uređenje, modernizaciju (podizanje kvalitete objekta), nabavu opreme u svrhu poboljšanja ili proširenja ponude usluga, točnije:

  • ispunjavanje uvjeta prema Pravilniku označavanja kvalitete (labelling) u obiteljskom smještaju, Članak VII., točke 2. i 3. kriterija;
  • za proširenje ponude pružanje usluga po pripadajućim podbrendovima oznake kvalitete „Welcome“ („Rural“, „City“, „Family“, „Bike“), kao i ostalih standarda posebne ponude koje provodi TZ Zadarske županije.

Kreditni potencijal je 10.000.000,00 kuna pri čemu je najniži iznos kreditnih sredstava  30.000,00 kuna, a najviši pojedinačni iznos kreditnih sredstava 150.000,00 kuna.

Rok otplate kredita je do 5 godina s počekom od jedne godine (koja nije uključena u rok otplate), a dinamika otplate je u dogovoru s bankom. Rok iskorištenja kreditnih sredstava je do 12. mjeseci.

Kamatna stopa na kredit biti će do najviše 5,0% godišnje, fiksno, za cijelo razdoblje otplate kredita, pri čemu će Zadarska županija subvencionirati kamatu na odobrene kredite s 4 postotna poena za ulaganja na području otoka Zadarske županije (osim otoka Vira i Paga) i ruralna područja (naselja Zadarske županije koja nemaju izlaz na more), tako da kamata za krajnje korisnike iznosi 1% godišnje. Za preostala područja Zadarske županije, Županija subvencionira kamatu s 3 postotna poena tako da kamata za krajnjeg korisnika može iznositi najviše 2% godišnje.

Prijavitelj - korisnik subvencije mora biti državljanin RH i imati prebivalište u Zadarskoj županiji te gubi pravo na subvenciju u slučaju nenamjenskog trošenja odobrenih sredstava.

Sredstva se doznačuju bezgotovinskom isplatom na račun dobavljača ili izvršitelja usluge za Privatnog iznajmljivača (korisnika kredita) temeljem ovjerene situacije, predračuna, računa ili ugovora o isporuci ili kupnji u visini od najmanje 80% te isplatom Korisniku kredita na transakcijski račun do najviše 20% iznosa odobrenog kredita uz obvezno pravdanje dokumentacijom za namjensko korištenje kredita.

Iznajmljivač ne mora biti deponent odabrane poslovne banke prije podnošenja zahtjeva, a naknada banci dogovorena je do najviše 1% jednokratno na iznos odobrenog kredita za sve troškove Banke, a prije korištenja kredita. Sve financijske odrednice između Banke i Iznajmljivača (korisnika kredita) vežu se uz kunu.

Radi povećanja kvalitete turističke ponude obiteljskog smještaja, a što je jedan od osnovnih preduvjeta za produljenje sezone, Zadarska županija je odlučila pokrenuti Program kreditiranja obiteljskog smještaja „Welcome“ na području Zadarske županije.

Javni poziv sa svim potrebnim obrascima nalazi se na:

https://www.zadarska-zupanija.hr/index.php/natjecaji-i-javna-nabava/potpore-i-priznanja/aktivni-natjecaji 

pod Javni poziv- Welcome objavljen 9. travnja 2018. godine.

 

Pročitano 5369 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA