Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Koprivnici održana edukacija „Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava kroz edukaciju EE timova“ u sklopu projekta IRENE

Posted On Srijeda, 20 ožujka 2019 10:33

Pionir elektromobilnosti i energetske učinkovitosti Hrvatske, grad Koprivnica ugostio je proteklog tjedna od 12. do 16.03.2019. godine članove EE timova iz triju pograničnih država: Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

Ovaj partnerski susret održao se u svrhu edukacije „Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava kroz edukaciju EE timova“ koja je jedna od aktivnosti projekta „IRENE: Interregional Renewable & ENErgy efficiency network“ koji se provodi u sklopu  Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Cilj ove aktivnosti je proširiti znanje i ojačati kapacitete timova za energetsku učinkovitost iz tri grada: Zadra, Mostara i Tivta, u području planiranja, razvijanja i implementacije projekata vezanih za energetsku učinkovitost te korištenje obnovljivih izvora energije u javnom sektoru. Stečenim znanjem i usavršenim vještinama u navedenom području EE timovi  će pružati savjete i tehničku podršku javnim institucijama i građanima.

Organizator ove aktivnosti, Zadarska županija, kao jedan od partnera na projektu IRENE za organizaciju i implementaciju ove specijalizirane edukacije putem javne nabave odabrala je Regionalnu energetsku agenciju Sjever iz Koprivnice. Da je Koprivnica uistinu broj jedan po implementaciji inovativnih rješenja u području energetske učinkovitosti ne govore samo raznovrsne teme predavanja već i brojni primjeri dobre prakse koje su sudionici edukacije imali priliku posjetiti. Sustavi elektromobilnosti, “Bike sharing sustav”, “Car sharing sustav”, “Šparne hiže” te jedinstveni Living Lab u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi  samo su neki od primjera implementacije obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u javnom i privatnom sektoru. Potonji, Living Lab najviše je zaintrigirao osoblje projekta IRENE kojemu je jedan od ciljeva i zamjena postojećih rasvjetnih sustava s energetski učinkovitom rasvjetom na području grada Zadra i Mostara te na 11 lokacija na prekograničnom području. Koprivničani su pak svojim Living Lab-om prvi u Hrvatskoj uveli vrstu suradnje privatnih tvrtki i jedinica lokalne samouprave u području javne rasvjete i pametnih rješenja za gradove. Na vitalnom području grada Koprivnice, u gradskoj četvrti Lenišće, predstavljena su testna polja pametne javne rasvjete. Za građane to znači prirodnija boja svjetla, bolja vidljivost i uštede veće od 60%. Nositelj projekta Living Lab je Grad Koprivnica, a projektom operativno upravlja Regionalna energetska agencija Sjever.

 U programu edukacije bio je i posjet susjednim Križevcima u čijem je Razvojnom centru i tehnološkom parku kojega pokreće fotonaponska elektrana, održano predstavljanje europskog projekta Compile koji će na primjeru ovog kontinentalnog grada pokazati prilike energetskih otoka (mikro mreža) za dekarbonizaciju opskrbe energije, izgradnju zajednice te stvaranje okolišnih i socioekonomskih koristi. Na istom je događanju predstavljena i nova kampanja projekta Križevački sunčani krovovi koja nastoji na krovu križevačke Gradske knjižnice instalirati sunčanu elektranu koja će se financirati od strane građana po modelu mikro-zajmova.

Glavni cilj projekta IRENE u sklopu kojega se edukacija u Koprivnici održala jest zaštita i očuvanje okoliša te poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja energijom kao i poticanje energetske učinkovitosti te korištenja sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru. Provedba projekta započela je 01. srpnja 2017. godine i traje do 31. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 EUR od čega 1.628.447,00 EUR sufinancira Europska unija. Nositelj projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA nova, dok su Zadarska županija, Eko centar DELFIN i općina Tivat iz Crne Gore te Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar iz Bosne i Hercegovine, partneri na projektu.

Nakon 5 dana provedenih u kolijevci Podravke, možemo ustanoviti da je REA Sjever napravila izuzetan posao u educiranju članova EE tima zanimljivim, praktičnim i teorijskim primjerima te smo uvjereni kako će stečeno znanje sudionici ove edukacije znati i htjeti primijeniti u svojim gradovima i jedinicama regionalne i lokalne samouprave te će svojim djelovanjem stvarati bolju, zeleniju budućnost za nas i naše potomke.

Pročitano 1765 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA