Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Subvencija kamata na poduzetničke kredite

Posted On Utorak, 26 veljače 2019 15:10

Ocjenjujući dosadašnja iskustva s kreditiranjem poduzetništva, stanje u gospodarstvu i potrebu da se malim i srednjim poduzetnicima poboljša pristup financijskim sredstvima, kao i odredbu članka 4. Zakona o državnim potporama da je jedinica područne (regionalne) samouprave davatelj državne potpore i članka 10. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva da je jedinica područne (regionalne) samouprave nositelj provedbe mjera i instrumenata razvoja malog gospodarstva, Zadarska županija odlučila je pokrenuti „Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u Zadarskoj županiji“.

Zadarske županija i 8 poslovnih banaka zaključile su  Ugovor o poslovnoj suradnji o provedbi Programa po kojem Županija subvencionira kamatu s dva postotna poena godišnje, fiksno, sljedećim korisnicima: d.o.o., j.d.o.o., obrtima i profitnim ustanovama koje ulažu na područje Županije, a sukladno Popisu NKD djelatnosti prihvatljivih za Program koji je sastavni dio Programa i Javnog poziva, te koji ispunjavaju uvjete za dobivanje kredita sukladno pravilima poslovnih banaka i to do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala u iznosu 30.000.000,00 kuna.

Krediti su namijenjeni za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata te kupnju nove opreme ili novog dijela opreme. Najniži iznos kredita je 200.000,00 kuna, a najviši 3.000.000,00 kuna, a financiranje obrtnih sredstava može se odobriti u iznosu od 10% (za uslužne djelatnosti) i 20% (za proizvodne djelatnosti). Poček je do 2 godine, a rok otplate do 10 godina uključujući i poček.

Kamatna stopa iznosi, ovisno o kojoj je poslovnoj banci riječ, od 2,9% do 4% godišnje, što znači da uz subvenciju kamate od strane Županije od 2% godišnje poduzetnicima kao krajnjim korisnicima kamata može iznositi od 0,9% do 2%.

Programom kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u Zadarskoj županiji propisani su kriteriji za ocjenjivanje, potrebna dokumentacija za obradu Zahtjeva, popis prihvatljivih djelatnosti, te postupak dodjele potpore i druga pitanja za provedbu Programa.

Za provedbu Programa, a na prijedlog Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove osnovat će se aktom Župana radno tijelo stručnog naziva Povjerenstvo za provedbu Programa kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u  Zadarskoj županiji.

Cilj Programa je stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području Zadarske županije.

Nadamo se da će se prijaviti veliki broj kvalitetnih projekata koji će biti nositelji našeg gospodarstva.

 

Pročitano 2073 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA