Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Premijer Plenković sa županima o prijedlogu novih statističkih regija

Posted On Utorak, 15 siječnja 2019 16:27

Predsjednik vlade RH Andrej Plenković sastao se u utorak 15. siječnja s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskog sabora. Tema sastanka bio je prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj.

Postojeća podjela na dvije regije, kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, datira iz 2012. godine za koju se smatra da nije doprinijela ravnomjernom regionalnom razvoju. Kontinentalna regija obuhvaća Grad Zagreb i preostale kontinentalne županije, dok je u Jadranskoj regiji sedam obalno-otočnih županija.

U uvodnoj raspravi premijer Plenković je pojasnio da je Vlada u procesu razmatranja novog prijedloga podjele prostornih jedinica te da je na inicijativu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije angažiran Institut za razvoj i međunarodne odnose kako bi se napravila moguća rješenja. Na temelju stručnih procjena i u raspravi s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave treba donijeti odluku kako će buduće NUTS 2 regije izgledati. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac prezentirala je devet mogućnih varijanti koje su izrađene na temelju ekonomskih i statističkih pokazatelja. Na kraju rasprave zaključeno je da konačnu odluku treba donijeti između varijante 1 i varijante 6.

Obje varijante podrazumijevaju četiri regije u kojima je i Grad Zagreb izdvojena regija, a razlika je u tome što središnja Hrvatska u jednoj udružuje svoje snage sa sjevernom Hrvatskom, a u drugoj se priklanja istočnoj Hrvatskoj, dok bi Jadranska Hrvatska ponovno bila jedna statistička regija.

„Ciljevi nove podjele na NUTS 2 regije su omogućiti najveći mogući stupanj povoljnosti dodjele regionalnih potpora te formirati što homogenije regije u pogledu razvijenosti. Isto tako će nova podjela podrazumijevati ostvarivanje što povoljnijih uvjeta nacionalnog sufinanciranja projekata obzirom na pravila koje donosi prijedlog Uredbe o fondovima 2021. – 2021.“, kazala je ministrica Žalac.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo transparentnom raspravom te uključivanjem u proces donošenja odluka. Podsjetio je da će ovakav pristup sigurno doprinijeti povećanju kvalitete života u svim županijama te povećanom povlačenju sredstava iz fondova Europske unije.

Zadovoljstvo sastankom u Vladi iskazao je i župan Zadarske županije Božidar Longin jer se, prema njegovim riječima, priča o ravnomjernom regionalnom razvoju usmjerava u pravom smjeru i na pravi način.

"Imali smo vrlo otvorenu i kvalitetnu raspravu, utemeljenu na ekonomskim i statističkim pokazateljima. Vlada RH je i ovim primjerom pokazala partnerski odnos s regionalnom i lokalnom samoupravom i smatram da je to pravi put ka ravnomjernom regionalnom razvoju. Zadarska županija bi i po novom prijedlogu bila dio statističke regije Jadranska Hrvatska što je u ovom trenutku logično i pravedno rješenje", rekao je župan Longin.

Pročitano 1435 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA