Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Održan radni sastanak Radne grupe za provedbu Plana navodnjavanja za područje Zadarske županije i projektnog tima

Posted On Četvrtak, 15 studenoga 2018 14:32

U srijedu, 14. studenog 2018. godine u Smilčiću je održan radni sastanak Radne grupe za provedbu  Plana navodnjavanja za područje Zadarske županije na  kojem je analizirano  izvršenje Programa navodnjavanja  za 2018. Te usuglašen  prijedlog Programa navodnjavanja za Zadarsku županiju  za 2019. Godinu koje će biti dostavljen Hrvatskim vodama i nadležnom ministarstvu ( MZOIE). Sastanku su uz zamjenika župana Šimu Mršića koji je  Voditelj radne grupe kao član sudjelovao i resorni pročelnik Daniela Segarić,  predstavnici  Hrvatskih voda  Ivan Peša i Berislav Glavaš te predstavnica resornog  ministarstva  Marija Čulinović.

Što se tiče izvršenja plana Programa za 2018. Godinu posebno je istaknuto kako je  ove godine završena projektna dokumentacija za Sustava navodnjavanja Donja Baštica gdje je dobivena građevinska dozvola i u suradnji sa Hrvatskim vodama je dovršena sanacija akumulacijskog jezera Grabovac.  U sanaciju Grabovca je od strane Hrvatskih voda do sada uloženo preko 3 milijuna kuna. Sanacijom  akumulacija omogućit će se stabilan izvor vode za budući   sustav navodnjavanja Donja Baštica površine  105 hektara,    procijenjene vrijednosti oko 8 milijuna kuna. Izgradnja sustava navodnjavanja Donja Baštica  namjerava se financirati sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014 -2020.   Projekt će se   slijedeće godine  aplicirati na natječaj  Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Na sastanku je bilo riječi i o Sustavu navodnjavanja Vransko polje za koje je izrađena sva potrebna dokumentacija za dobivanje lokacijske dozvole  te je u tijeku pribavljanje potvrda  javno pravnih  tijela. Ukupna procijenjena vrijednosti tog sustava ,koji je podijeljen u dva podsustava, je 280 milijuna.  

„Što se tiče naredne godine osim apliciranja SN Donja Baštica na natječaj APPRRR namjeravamo temeljem Hidrogeološke studije Ravnih kotara za potrebe korištenja vode za navodnjavanje koju smo izradili u 2018. godini izvršiti  nekoliko probnih bušotina  na području  koja su detektirana u našem planom navodnjavanja, kako bi na ovakav način pokušali iskoristiti vodu  iz podzemlja za manje poljoprivredne površine koje se aktivno obrađuju u našem zaleđu“, naveo je nakon sastanka pročelnik UO za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Daniel Segarić.

Pored navedenog izradit će se  Novelacija plana navodnjavanja Zadarske županije, dokument koji je donesen 2007. Godine i koji bi trebao prihvatiti sve promjene u prostoru vezano za korištenje poljoprivrednog zemljišta kao i  optimalno korištenje vodnih resursa u našoj županiji. „Dakako da će glavnina naših snaga i aktivnosti biti usmjerena ka izgradnji dva kapitalna projekta,  čija je  izgradnje u tijeku,  a to su SN Baštica II faza – Smilčić i SN Lišansko polje.“, rekao je Segarić.  Nakon završetka sastanaka članovi radne grupe su se pridružili projektnom timu koji brine o izgradnji navedena dva sustava te su ih zajedno obišli.

Pročitano 2052 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA