Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Projekt IRENE-održana predstava za djecu

Posted On Utorak, 13 studenoga 2018 10:33

U četvrtak, 8.studenog 2018. godine u Kazalištu lutaka Zadar održana je predstava za djecu pod nazivom “Puna vreća želja”. Predstava je plod projekta IRENE kojega od 1.srpnja 2017. zajednički provode: Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, kao nositelj projekta te  Zadarska županija, Eko centar DELFIN i Općina Tivat iz Crne Gore te Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar iz Bosne i Hercegovine kao partneri na projektu.

Glavni cilj projekta je zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja energijom u prekograničnom području za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

U sklopu provedbe promotivne kampanje projekta, a s ciljem senzibiliziranja male djece na temu energetske učinkovitosti osmišljena je i producirana predstava “Puna vreća želja. Partneri iz Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH iz Bosne i Hercegovine proveli su postupak javne nabave te nakon toga u suradnji sa Lutkarskim kazalištem Mostar producirana je i sama predstava.

“Punu vreću želja” lutkari iz Mostara premijerno su izveli 26. travnja 2018. u Lutkarskom kazalištu Mostar, a 8. studenog 2018., zadarske su mališane počastili sa čak dvije izvedbe.  Jedna je predstava održana u 9:30 sati, a druga u 11 sati. Autor predstave je Miro Gavran, a režiju i adaptaciju potpisuje Ivan Kristijan Majić. Likove iz predstave, Medu, Zeku, Zlatnu ribicu i djevojčicu Irenu, svojim su glumačkim vještinama, glasovima, pokretom i lutkama utjelovili: Marta Haubrich, Ivana Radić, Tibor Oreč i Anela Planinić. Našim najmlađima, djeci iz zadarskih dječjih vrića, te nešto starijim pridošlim građanima, predstavom su prenošene vrijednosti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša te korištenja prirodnih resursa na način da djeca paze na korištenje vode i odlaganje smeća u prirodi. Posjetitelji su iznimno dobro reagirali na predstavu, koja je nadasve bila interaktivne prirode te su nakon završetka izvedbe bili nagrađeni prigodnim i djeci primjerenim poklon paketom Projekta IRENE koji je između ostaloga sadržavao dječju bojanku na temu predstave.

Podsjetimo, projekt IRENE odabran je za sufinanciranje u sklopu INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina – Crna Gora, Prioritetne osi 2.: “Zaštita okoliša i biološke raznolikosti, poboljšanje prevencije rizika te promicanje održive energije i energetske učinkovitosti“, Specifičnog cilja „Promicanje korištenja obnovljivih izvora energije, poticanje energetske učinkovitosti.“Provedba projekta započela je 01. srpnja 2017. godine i traje do 31. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 EUR od čega 1.628.447,00 EUR sufinancira Europska unija.

Uvjereni smo kako je predstava “Puna vreća želja” sa svojim osebujnim likovima, scenografijom, glumom, pjesmom i plesom, uspjela ispuniti svoj glavni cilj, a to je podučiti djecu o važnosti brige za okoliš te ih potaknuti na promišljanje o budućnosti energenata kojih je svakim danom sve manje.

Pročitano 2111 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA