Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Dan općine Novigrad: Aglomeracija Novigradsko more jedan od ključnih projekata

Posted On Ponedjeljak, 06 kolovoza 2018 11:31

 

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanoj u podnožju tvrđave Fortica, u Novigradu je obilježen Dan općine, ujedno i 25. obljetnica njezina utemeljenja. Općina u čijem su sastavu naselja Novigrad, Pridraga i Paljuv u proteklom je razdoblju znatno podigla razinu infrastrukture, a zamjetan je i sve snažniji razvoj turizma.

Načelnik Joso Klapan izvijestio je o ključnim projektima koji su odrađeni tijekom posljednjih godinu dana. Konačno je završen tehnički pregled za vodovod Novigrad - Paljuv koji bi trebao znatno podići standard i kvalitetu života. Kao jedan od važnijih projekata istaknuo je 16,5 milijuna kuna vrijednu obnovu državne ceste Smilčić – Pridraga. U suradnji s Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom Zadar okončali su još jedan ciklus popločavanja Novigrada, a očekuju ih arheološki radovi na tvrđavi Fortica i postava pomorske zbirke u muzeju te uređenje osvita u crkvi Porođenja Blažene Djevice Marije. Vrijednost projekata je 950.000 kuna.

„Redovno se javljamo na natječaje iz programa ruralnog razvoja. Trenutačno apliciramo za Dom kulture u Novigradu i mrtvačnicu u Pridragi. Na ostale aktualne natječaje prijavili smo i Poduzetničku zonu Pridraga, reciklažno dvorište u Novigradu te nabavku kanti za otpad i spremnika. Pripremamo i projekte za natječaje ministarstva turizma i kulture“, naglasio je Klapan.

Župan Zadarske županije Božidar Longin podsjetio je kako Županija u okvirima svojih mogućnosti pomaže u projektima svih jedinica lokalne samouprave. Tako je u protekloj godini pomogla Općini Novigrad u izgradnji vodovodne mreže u Paljuvu, sanaciji pomorskog dobra te deponija kao i brojne druge aktivnosti.

„Ovo područje značajno je prije svega zbog svoje prirodne ljepote. Prirodu treba sačuvati te je stoga pokrenuta i izrada zajedničkog Plana upravljanja Natura 2000 područja Novigradskog i Karinskog mora te Značajnog krajobraza Kanjona Zrmanje u čemu sudjeluje naša ustanova Natura Jadera“, rekao je Longin dodavši kako je Novigradska dagnja jedan od najpoznatijih 'brendova' naše županije, a da bi ona ostala takva i u budućnosti, potrebno je očuvati Novigradsko more od bilo kakvih zagađenja.

„Stoga smo u suradnji s Hrvatskim vodama i JLS-ima koji gravitiraju Novigradskom moru pokrenuli projekt, buduće aglomeracije Novigradsko more - Ravni kotari. Rješavanje problematike vodovoda i odvodnje na prostoru cijele Zadarske županije postavio sam kao jedan od prioriteta u ovom mandatu i na tome sustavno radimo od prvog dana“, poručio je Longin.

Dobitnici Godišnjih priznanja Općine Novigrad:

Udruga konopaša Pridraga; Udruga žena sv. Katarina Novigrad; KUD Luzarica Pridraga; NK Hajduk Pridraga; mlada športašica - kickboksačica Martina Buterin, višestruka državna prvakinja koja u rujnu odlazi na Svjetsko prvenstvo u Italiju; mladi športaš - kickboksač Filip Čulina, višestruki državni prvak koji također u rujnu odlazi na Svjetsko prvenstvo u Italiju. mlada športašica Tea Pedić, hrvatska nogometna reprezentativka.

 

Pročitano 2105 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA