Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvoreni 20. Dani masline: Od marendina do stručnog izleta na Ugljan

Posted On Petak, 04 svibnja 2018 16:09

Prigodnom svečanosti u Gradskoj loži otvoreno je 20. jubilarno izdanje Međunarodnih Dana Masline Zadar, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Zadarske županije i Grada Zadra.

Uz humanitarni maslinarski marendin koji je održan na Narodnom trgu, u petak poslijepodne održat će se stručna predavanja na Sveučilištu u Zadru. Za subotu je organiziran stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici posjetiti Mulinski tijesak, najstarije nalazište antičke uljare na Mediteranu, a u Preku će uz pokaznu vježbu rezidbe maslina, pod palicom šefa kuhinje Renata Kraljeva, biti održano i treće međunarodno natjecanje u kuhanju žgvaceta.

Na svečanom otvaranju uručena su godišnja priznanja – nagradu „Dr. sc. Ante Medin“  posthumno je dobio prof. dr. sc. Mirko Gugić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje „Stanko Ožanić“ uzornom maslinaru uručeno je Miodragu Deši, a priznanje „Maslinarsko srce“ bratićima Mladenu Koši i Mirku Mišuri. Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva dobio je Vedran Stapić, glavni urednik Poljoprivrednog portala Agroklub. Priznanje „Maslinarska nada Zadarske županije“ za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju pripalo je Šimi Marceliću, asistentu na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Nagrađenima je čestitao župan Božidar Longin istaknuvši kako je svatko od njih dao svoj doprinos razvoju i promociji maslinarstva koje u Zadarskoj županiji ima dugu tradiciju, a kroz zadnjih je dvadesetak godina dobilo novi zamah.

„U našoj županiji tradicija proizvodnja maslinovog ulja stara je dva tisućljeća, od vremena Rimljana i Liburna, o čemu svjedoče i neke od najstarijih maslina na Jadranu poput onih na Ugljanu i Pagu. Potencijal maslinarstva je iznimno velik, a Zadarska županija u posljednjih nekoliko godina, kroz potpore za ruralni razvoj ulaže značajna sredstva u poljoprivredu, kao i u podizanje kvalitete postojećih i otvaranje novih agroturističkih gospodarstava“, rekao je župan Božidar Longin.

Od ukupno 200 prijavljenih uzoraka iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Crne Gore kod otvorenih ulja najviše je bilo zlatnih odličja - čak 68 uz 14 srebrnih i 19 brončanih. U kategoriji pakovina, 84 maslinova ulja je osvojilo zlato, uz 2 srebra i 4 bronce.

„Nama kao organizatorima Dana masline nije u prvom planu masovnost nego kvaliteta. To se već zna pa ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve vjerodostojnija. Jedino mi uzimamo ulja izravno kod proizvođača. To je težak i vrlo obiman posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje“, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar prisjetivši se ujedno svih onih koji su tijekom ovih 20 godina dali svoj doprinos u organizaciji Dana masline. Posebna priznanja za podršku manifestaciji, povodom jubilarnog 20. izdanja, dobili su Daniel Segarić, Zoran Škrgatić, Denis Ikić i Ivica Katić.

Završna svečanost dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja, kao i proglašenje Šampiona 20. međunarodnih Dana masline Zadar održat će se će u subotu navečer u restoranu Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku.

Pročitano 2206 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA