Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

20. Međunarodni Dani masline 4. i 5. svibnja u Zadru i na Ugljanu

Posted On Četvrtak, 03 svibnja 2018 12:27

Sve je spremno za 20. jubilarno izdanje Međunarodnih Dana Masline 2018., koje će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede odvijati u petak i subotu 4. i 5. svibnja u Zadru i na otoku Ugljanu. Dvodnevni program vrvi nizom zanimljivih događanja, a krešendo je u subotu navečer za kada je u restoranu i na terasi JK Uskok na Vitrenjaku  zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona.

Od ukupno 200 uzoraka iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Italije, Slovenije i Crne Gore, 108 ih je u kategoriji otvorenih ulja i 92 pakovine, znači ulja na tržištu. U kategoriji otvorenih samo 6 ih nije ekstra djevičanskih, Najviše je zlatnih - čak 68, zatim 14 srebrnih  i 19 brončanih. U kategoriji pakovina samo dva ulja nisu ekstra djevičanska, a od ukupno 92 ulja od čega 84 ih je osvojilo zlato i 2 srebro i 4 bronce.

Predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar posebno ističe povećanje uzoraka ulja u kategoriji pakovina.

-Lani ih je bilo 65, a ove godine 92, što je povećanje od gotovo 42 posto, kaže Pucar i dodaje da organizatorima Dana masline  nije u prvom planu masovnost nego kvaliteta. To se već zna pa ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve vjerodostojnija. Jedino mi uzimamo ulja izravno kod proizvođača. To je težak i vrlo obiman posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje, kaže Pucar, ne krijući zadovoljstvo što će ovogodišnji jubilarni Dani masline proteći u brojnim događanjima te druženju maslinara i uljara.

Godišnje nagrade i priznanja

U petak, 4. svibnja, odmah nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži, bit će uručena godišnja priznanja 20. Međunarodnih Dana Masline Zadar 2018. Priznanje „Dr. sc. Ante Medin“  posthumno dobiva Prof. dr. sc. Mirko Gugić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje „Stanko Ožanić“ uzornom maslinaru bit će uručeno Miodragu Deši,  a priznanje „Maslinarsko srce“ bratićima Mladenu Koši i Mirku Mišuri. Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  dobit će Vedran Stapić, glavni urednik Poljoprivrednog portala Agroklub. Priznanje „Maslinarska nada Zadarske županije“ za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju pripalo je Šimi Marceliću, asistentu na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Maslinarski marendin

Za Maslinarski marendin koji će se održati na Narodnom trgu u petak 4. svibnja s početkom u 11,30 sati raspituju se mnogi. Žele se uključiti i sudjelovati, kaže Benito Pucar. Marendin je osmislio zadarski novinar i urednik Nedjeljko Jusup, a  izvedba je ove godine povjerena promotorima kulinarstva tvrtke Podravka i to Mišelu Tokiću i Zoranu Deliću.  On će sa svojim suradnicima  pripremiti tradicionalno jelo -  šalšu sa tunom, tjesteninom  i maslinama za oko 600 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Paralelno će se odvijati i sljubljivanja ulja i sira sa sve boljim ravnokotarskim vinima.

Razlog velikog interesa je i taj, ističe Pucar, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima posjetitelja  za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar u prikupljanju sredstava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Mulinski tijesak, rezidba maslina i Žgvacet

Drugog dana 20. izdanja Dana masline, u subotu 5. svibnja, programom je predviđen stručni izlet na otok Ugljan. Zainteresirani maslinari će se okupiti na Vitrenjaku ispred Jedriličarskog kluba Uskok i u 9,30 sati krenuti u Preko. Dio sudionika ide organiziranim autobusom iz Preka za Muline u obilazak „Mulinskog tijeska“ – replike antičkog mlina. Dio sudionika koji se natječu  u pripremi „žgvaceta“, tradicionalnog jela od mlade janjetine ostaju u centru Preka. Naime, i ove godine će se održati 3. po redu natjecanje Žgvacet 2018., a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, domaće iz Ugljana, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotare, pa čak i Bara iz Crne Gore. Ovaj gastronomski događaj odvijat će se pod kuharskom palicom kuharskog profesora Renata Kraljeva. U sklopu  stručnog izleta maslinarski entuzijast Mladen Lucin održat će kratku prezentaciju o „Mulinskom tijesku“ u Mulinama. Slijedi prezentacija rezidbe maslina u masliniku u Preku koju će demonstrirati mr.sc. Šime Marcelić. Oko 13 sati u središtu Preka očekuje se proglašenje pobjednika "Žgvacet 2018", ručak i progodni program. Povratak brodom u Zadar zakazan je u 16 sati

Završna svečanost, dodjela  nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona 20. međunarodnih Dana masline Zadar 2018.,  odvijat će u večernjim satima u restoranu i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku.

 

Pročitano 1819 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA