Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Svjetski dan voda

Posted On Četvrtak, 22 ožujka 2018 14:36

 

Danas se obilježava Svjetski dan voda. Opća skupština Ujedinjenih naroda je rezolucijom iz 1993. godine odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Svjetski dan voda se svake godine obilježava uz drugi moto, a tema Svjetskog dana voda 2018. godine je Priroda za vodu. Proučava prirodna rješenja za izazove s kojima se suočavamo u 21. stoljeću. Ovogodišnja tema istražuje kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvalitete vode.

U prosincu 2016. godine, Opća skupština Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojila rezoluciju "Međunarodno desetljeće (2018-2028) za akciju - Voda za održivi razvoj"  kako bi se stavio veći fokus na vode tijekom deset godina. Novo desetljeće započinje danas, Svjetskim danom voda 2018., a prestaje na Svjetski dan voda, 22. ožujka 2028. godine. Usmjerit će se na održivi razvoj i integrirano upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva, kao i na unapređivanje suradnje i partnerstva na svim razinama s ciljem provođenja međunarodno dogovorenih programa i projekata vezanih uz vodu.

„Voda je prirodni resurs koji je ključan za život. Mi u Zadarskoj županiji na svu sreću imamo dovoljno pitke vode i to je naše prirodno bogatstvo koje moramo sačuvati za generacije koje dolaze. Moramo biti pažljivi prema prirodi, jer ako ne postupamo savjesno onda nam se mogu dogoditi brojne elementarne nepogode, poput poplava i suša koje su zadesile naš kraj posljednjih godinu dana. Svjesni smo, također, da postoje dijelovi naše županije, pogotovo na otocima i udaljenim mjestima u zaleđu, koji još nemaju vodovod i želimo u narednom razdoblju doći do standarda da svako mjestu u našoj županiji ima pitku vodu. Bez toga nema razvoja“, poručio je povodom Svjetskog dana voda župan Zadarske županije Božidar Longin.

 

Pročitano 3344 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA