Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Krenuli razgovori: Formira se nova aglomeracija za izgradnju odvodnje

Posted On Četvrtak, 01 ožujka 2018 15:17

U Maslenici je održan prvi radni sastanak čelnika sedam jedinica lokalne samouprave Zadarske županije, koje su zainteresirane za ulazak zajednički projekt izgradnje odvodnje. Sastanak je održan nastavno na zaključke s redovnog sastanka župana Longina s načelnicima i gradonačelnicima. Tada je predloženo da se, nakon dobrih rezultata postojećih aglomeracija u prijavi na natječaje za europska sredstva, krene u što skorije formiranje još jedne zajedničke aglomeracije, kako bi se počeli pripremati projekti za izgradnju odvodnje u gradovima i općinama u Podvelebitskom dijelu Zadarske županije.

 „Ako zakažemo na pitanju odvodnje uzalud su nam svi drugi napori i rezultati, jer je kvalitetna odvodnja nužna pretpostavka održivog razvoja svih dijelova Zadarske županije“, istaknuo je domaćin prvog sastanka, načelnik Jasenica Martin Baričević.

Sastanku su, uz domaćina Baričevića, nazočili zamjenik gradonačelnika Obrovca Slobodan Jurjević, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, načelnik Općine Posedarje Ivica Klanac, načelnik Općine Starigrad Krste Ramić, načelnik Općine Ražanac Nikola Miletić i načelnik Općine Novigrad Joso Klapan, dok je Zadarsku županiju predstavljao zamjenik župana Šime Vicković.

Svi nazočni su se složili sa zaključkom o pokretanju pripremnih aktivnosti za formiranje zajedničke aglomeracije u odvodnji. Naime, kako je istaknuto, svi uključeni gradovi i općine moraju djelovati zajednički, jer imaju iste ciljeve temeljem dijeljenja zajedničkog osjetljivog morskog sustava Novigradskog i Karinskog mora te Podvelebitskog kanala.

„Zadarska županija će aktivno poticati sve uključene dionike na lokalnoj i nacionalnoj razini na rješavanje kompleksnog pitanja odvodnje. Nama u Zadarskoj županiji turizam je ključna gospodarska grana, a izgradnja odvodnje i vodovoda jedan je od ključnih faktora za razvoj turizma“, poručio je zamjenik župana Vicković.

U Zadarskoj županiji do sada su formirane četiri velike aglomeracije. Najdalje je otišla aglomeracija koja povezuje Grad Nin i općine Privlaka, Vir i Vrsi za čiju je izgradnju u siječnju ove godine potpisan ugovor vrijedan 400 milijuna kuna. U završnoj su fazi još tri velika projekta odvodnje u Zadarskoj županiji – biogradska Aglomeracija (Grad Biograd, općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Pašman i Tkon), Aglomeracija Bibinje – Sukošan i Aglomeracija Preko – Kali.

Pročitano 2810 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA